Om Ett Fett Storband

Orkesteret ble startet i 1988 under navnet Romerike Storband. Tanken var å rekruttere dyktige musikere fra hele hele Romerike-regionen og fremstå som et tilbud til dem som ønsket å høyne ambisjonsnivået litt. Underveis har Ett Fett hatt dyktige ledere/prosjektledere som bl.a. Vidar Johansen, Per Husby, Jens Wendelboe, Lars Erik Gudim, Jan L. Fredriksen, Håvard Fossum, Staffan William-Olsson og  Michael Villmow (Köln Big Band). Mangeårig primus motor, musikalsk leder, arrangør, komponist og idemaker Eirik Gaaseide skal levnes mye av æren for bandets fremgang.

I 1997 skiftet orkesteret navn til Ett Fett Storband, hovedsaklig fordi man nå rekrutterte mannskap fra hele stor-Oslo og ønsket å frigjøre seg fra stedsnavn. Siden det ikke var å lett å finne noe spennende navn, konkluderte man etterhvert med at det egentlig var ett fett hva bandet het bare det låt bra, og derved fikk en eller annen en god idé...

Navnet Ett Fett så derved dagens lys sammen med slagordet fra en velkjent OMO-reklame fra samme år:

"...fordi det er FETT!!"

En fyldig historikk

Juni 1986: Medlemmer av lokale storband og korps i Lillestrøm-området kjeder seg. Alle band og korps tar sommer ferie, men noen av oss vil spille likevel. Løsning: sommer storband! Vi møttes noen kvelder i musikkhytta i Rælingen og spilte bare for gøy. Det samme gjentar seg sommeren 1987. Etter hvert melder det seg noen tanker; vi som møttes i dette sommer storbandet hadde litt sterkere spilletrang og kanskje høyere ambisjoner enn det vi var vant til i våre ”vanlige” band og korps. Her ble det mye enkel musikk, og stort sett spilling til dans. Hva med å starte et nytt storband som la lista litt høyere? Dermed var det gjort; Romerike storband så dagens lys en kald vinter kveld i februar 1988. Målsettingen var klar: vi ville være et konsert storband, der vanskelighetsgraden på musikken var høyere enn hos de andre storbandene. Og vi skulle alltid knytte til oss en profesjonell musiker som bandleder og/eller solist.

Fred Nøddelund var bandets første leder. Senere ble det besøk avPer Husby og Vidar Johansen, før vi startet et lengre samarbeid medJens Wendelboe. Han pisket bandet gjennom sine egne komposisjoner og løftet nivået og musikkforståelsen flere hakk. Så fulgte prosjekter med Lars Erik Gudim, med blant annet spennende musikk fra Oslo Groove Companys tidlige repertoar. Lars Erik har siden vært innom en rekke ganger, og det er alltid en fornøyelse å jobbe med en slik kapasitet.

De første årene levde bandet en omflakkende tilværelse med forskjellige øvelseslokaler både i Skedsmo og i Oslo. En del av de opprinnelige medlemmene sluttet, og nye kom til. Vi mente at navnet ”Romerike storband” var litt traust og stedbundet, og mange av bandets medlemmer hadde ingen tilknytning til Romerike. Så etter en idédugnad med en rekke dårlige navneforslag fant vi ut at det var ett fett hva bandet het, bare det låt bra. Dermed fikk en eller annen en god idé, og i 1997 ble navnet Ett Fett Storband en realitet.

Den musikalske drivkraften var fremdeles høyst til stede. Vi innså at mange storband tråkket i hverandres fotspor når det gjaldt valg av musikalske prosjekter og solister. Vi valgte oss derfor noen utradisjonelle solister i storbandsammenheng, og startet medBendik Hofset som solist ved to konserter. På den ene av disse var også den tyske musikeren og komponisten Michael Villmow med, som bandets leder. Deretter gjorde vi et prosjekt med saksofonistenPetter Wettre, som resulterte i flere konserter og til slutt radio-opptak i NRK. Vi har også hatt gleden av å spille flere konserter medThe Real Thing, noe som senere resulterte i egne konserter med bandets gitarist Staffan William-Olsson.

Trangen til å gå nye veier var stadig tilstede, og vi begynte derfor å knytte til oss nye og mer ukjente musikere med nye komposisjoner og idéer. To unge herremenn som hadde gjort seg ferdige med sine musikkstudier i USA kom på banen, gitarist Jan L. Fredriksen og saksofonist Håvard Fossum. Det ble flere konserter med dem begge, og vi har hatt gleden av å få nye flotte arrangementer av dem i andre sammenhenger senere.

Siden 2003 har Ett Fett storband hatt julekonserter på intime Josefine Vertshus i Oslo sammen med Nissa Nyberget og diverse gjester. En mildt sagt uhøytidlig konsert der humør, humor og den gode julestemningen dyrkes uhemmet. Det har i det hele tatt vært tett mellom konsertene de siste årene. I tillegg til julekonsertene har vi har hatt ”dejlige” konserter med Majken Christiansen og spilt utforskende musikk med søskenparet Anne Marie og Ole Henrik Giørtz. Det har vært kraft-soul med Odd René Andersen, spennende og moderne gitar-jazz med Jarle G. Storløkken og barne konserter med De Dresserte Elger. Og ikke minst et helt spesielt samarbeid med Heine Totland, med turné høsten 2006 der vi fremførte musikk fra hans debut-CD ”Tough times for gentlemen”.

Ett Fett storband har også etablert seg som et proft danse- og eventstorband i løpet av de siste årene. Det har vært oppdrag i Oslo Spektrum, Viking skipet, Oslo Plaza og en rekke andre steder der vi sammen med blant annet Odd René Andersen og Heine Totland har satt en ekstra spiss på diverse firma tilstelninger.

Ett Fett har i alle år vært en lekegrind for bandets egne medlemmer, der vi har testet ut og fremført mange av medlemmenes egne komposisjoner og arrangementer. Dette har gjort at storbandet har skaffet seg et unikt repertoar, samt at vi selv har kunnet bidra med arrangementer på prosjekter med nye solister.

(Denne "fyldig historikk"-artikkelen er skrevet i forbindelse med storbandets 20-års jubileum i mars 2008.)